Ekonomi

Tureks Turunç Madencilik Enerji Tüketiminde %86 Tasarruf Sağlıyor

  • Tureks Turunç Madencilik, yeni Ar-Ge projesi kapsamında genel enerji tasarrufunda %20, ısıtma hatlarında harcanan enerjide ise %86 tasarruf sağlıyor.
  • Tureks Turunç Madencilik, kendi üretim tesislerinde hayata geçirdiği projeyi maden şubesiyle paylaşmaya hazırlanıyor.
  • “Mermer Plakaların Doğal Koşullarda Reçinelenmesinde Verimliliğin Elde Edilmesi” projesi; Yatırım maliyetinin düşürülmesi ve güç kullanımının azaltılması esasına dayanır.
  • Projenin devreye alınmasıyla birlikte enerji tasarrufunun yanı sıra üretimde de %38’lik bir büyüme var.

 

Tureks Turunç Madencilik, 2013 yılından beri yatırımını sürdürdüğü yeni bir Ar-Ge projesini hız kesmeden hayata geçirdi. Bir süredir üzerinde çalıştığı ve yakın zamanda hayata geçirdiği “Mermer Plakaları Doğal Koşullarda Reçineleme Verimliliğinin Elde Edilmesi” isimli proje sayesinde genel enerji tasarrufunda %20, güç kapsamında ise %86 tasarruf elde ediliyor. hatlarda ısıtma için harcanır.

 

Daha Sürdürülebilir Bir Sektör

Tureks Turunç Madencilik Ar-Ge projelerinin geliştirilmesinde odak noktası; Mermerin yeni kullanım alanlarını bulmanın yanı sıra doğal kaynakları daha sürdürülebilir kullanmak ve hatta bu konuda sektörel analizler tasarlamak. Proje hakkında yorum yapmak Tureks Turunç Maden İdare Meclisi Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç : “Ar-Ge yatırımları kurum kültürümüzün temel yapı taşlarından biridir. Kurulduğumuz günden beri farklı teknik ve teknolojileri yakından takip ediyor ve farklı projeler hayata geçiriyoruz. 2013 yılından itibaren bu projeler kurumsal bir araştırma merkezi çatısı altında hem kendi kurumumuzda hem de şubemizde tüm paydaşlarımızın kullanımına açılmıştır. Mermer Plaka Boyama Verimliliğinin Doğal Kurallar İçinde Sağlanması projesi de bunlardan biridir. Proje kapsamında kurum ve departmana sağlanan tasarrufun yanı sıra Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına da katkı sağlıyoruz. “

Proje; Mermer plakaların konsolidasyonu ve yüzey onarımı adına polyester reçine ve epoksi kullanımı ile reçine hatlarında ilave elektrik ve ısıtma gücü kullanılmadan ısıtma/külleme sisteminin yapılmasına başlanmıştır. Projenin hayata geçirilmesi ile reçineleme işlemi için gerekli ortam sıcaklığı 50-60 °C’ye getirilmiş, her plaka tek tek fırına girerek külleme işlemi tamamlanmış ve 24 saatlik bekleme süresi ortadan kalkmıştır.

 

Enerji Tasarrufu ve Daha Kaliteli Bir Üretim Süreci

Geliştirilen bu yeni projenin amacı; güç tasarrufu, sürecin kalitesini ve verimliliğini arttırır. Proje ile maliyet artırıcı adımların bir kısmı ortadan kaldırılarak sürdürülebilir bir üretim sistemi desteklenirken, performansı artırılan üretim süreçleri kapsamında uygulanan reçineleme ve yüzey onarım işlerinin kalitesi ve verimliliği otomatik olarak artıyor. Sektörel üretim sistemine kalıcı bir çözüm sunan proje aynı zamanda güç kullanımını azaltarak daha sürdürülebilir/çevre dostu bir üretim sürecini benimsemektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu